Mandag 15 juli er det premiere på årets ”Maren”-spel på Dolmøya, i år med den kjente skuespillerinnen og Amandaprisvinneren Anne Krigsvoll som regissør. I forestillingen er det også en rekke frøyværinger med, spesielt på musikksiden hvor Maciej Karpinski er musikalsk leder, og har med seg kona Elin Strandheim Karpinski. Maren-spelet  ble for første gang satt opp av dramagruppa ved Hitra ungdomsskole i 1982. Manuset er skrevet av dramalærer Svein Bertil Sæther og musikken har Fridtjof Hjertås stått for. Fra og være en skoleforestilling, ble Maren dømt til døden utvidet og gjort om til en amatørteaterforestilling i 1986, fremført i Dolm kirke.

Dømt til døden

Alt som foregikk i forhold til Maren-spelet, var basert på frivillighet. I dag har Maren dømt til døden eget styre og er et av arbeidsområdene til Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Likevel er det fortsatt de frivillige som bærer oppsetningen. Historien i spelet handler om Maren Johanne Olsdotter Jektvik, født i 1811, som kom i tjeneste hos sogneprest Tobias Brodtkorp på Dolm. Hun ble gift med Ola Pedersen fra Jektvika på Dolmøya. Under skreifisket ved Titran i 1847 ble Ola syk og døde ikke lenge etter. Maren ble anklaget for å ha forgiftet mannen sin og ble dømt til døden ved halshugging i 1848. ”Maren dømt til døden” er basert på lokal historie og faktiske hendelser på Dolmøya. Frøyværinger har i flere år vært involvert i oppsetningen, både på og utenfor scenen.

Marenspelet engasjerer amatørskuespillere både på Frøya og Hitra.

Frøyværingene er med

Da Frøya.no besøkte øvingen på Fillan i helga møtte vi blant andre Eli Sandvik og hennes to barn, Sigurd Sandvik Kristiansen og Lone Sandvik Kristiansen. De var for første gang med i spelet i 2011. -Vi hadde ikke sett Maren-spelet før, men bare hørt litt om det og syntes det hørtes spennende ut, forteller Eli. Derfor møtte vi opp og ble med. Tidligere har de også vært med i Titranspelet, og i 2012 hadde både Lone og Eli sentrale roller i  oppsetningen ”Sagaen om Havlandet”. Teater er noe som interesserer oss alle og det er alltid gøy å prøve noe nytt sier de teatervante Frøyværingene.

Eli Sandvik og datteren Lone er med i Maren

Fra Lillyhammer til Dolmøya Det er Anne Krigsvoll, sist sett i suksess-tvserien Lillyhammer som har fått det ærefulle oppdraget med å være regissør for årets oppsetning. Hun har tilknytning til Hitra og tilbringer mye tid her ute hver sommer. Anne er en positiv person som vet å ta vare på oss alle, smiler Eli Sandvik. Hele opplegget er fint, vi får servert mat ved lenger øvingshelger og det er et godt miljø. Alle på Kystmuseet hvor vi øver nå tar oss veldig godt i mot. I år er det også litt lettere å være med mot 2011 synes Sandvik. Første gang vi var med var det ikke så mange Frøyværinger og vi følte kanskje at vi ikke helt "passa inn" i starten. Nå er vi fler, både på og utenfor scenen og Anne gjør absolutt ingen forskjell på oss, om vi er fra Frøya eller Hitra.Musikalsk ledelse fra Frøya Musikalsk er Frøya sterkt inne i spelet. Maciej Karpinski er med for fjerde gang, tredje gangen han er med som musikalsk leder. Elin Karpinski Strandheim har også vært med flere ganger og har ansvaret for koret i oppsetningen, samt at hun jobber tett med solistene.  -Da jeg ble spurt om å være med i år, ba jeg om å få "frie tøyler" i forhold til musikken, ler Maciej. Jeg føler at musikken kanskje var litt uryddig og ukomplett. Musikken spiller en viktig rolle, og det er viktig at den har et helhetlig uttrykk. Stykket fortjener at det blir ryddet litt innen sjangerne slik at alt passer inn i tidsepoken det spilles i, forteller Maciej engasjert. Dette har jeg tatt tak i og alt jeg gjør nå er godt gjennomtenkt. Jeg tar med meg det som er bra, og tilføyer noe nytt, sier Maciej. Både regissør og skuespillerne har stor tro på at kontakten mellom stykket og musikken nå blir bedre enn tidligere, og vet at det er i gode hender.

Trenger flere folk Til nå har det vært fem samlinger fordelt over tre helger. Det har vært informasjonsmøter og leseprøver, men en del jobbing gjenstår, forteller Anne Krigsvoll. -Noen roller er avklart og fordelt, men vi mangler fortsatt folk for å få på plass alle rollene, sier regissøren. Vi mangler statister og folk til spesielle roller, mannfolk spesielt understreker hun. Blant annet trenger vi noen som kan fylle rollen som Prest, sorenskriver, aktor og forsvarer. Disse personene trenger ikke bekymre seg for mange vanskelige replikker. Her er det mulig å lure inn en "jukselapp" vet du, smiler hun lurt. Rollene er ikke så alt for krevende men de er viktige og spennende! Presterollen må spilles av en mann i 40-åra, mens de andre rollene ikke krever annet enn at de må være voksne menn sier Krigsvoll, som ønsker alle interesserte om å ta kontakt via nettsiden til Maren: marenspillet.no eller på facebooksiden.

Anne Krigsvoll er en engasjert regissør

Ved Dolm kirke ”Maren dømt til døden” spilles i Dolm kirke på Hitra annethvert år. Området ved kirka og det enkle kirkerommet skaper en spesiell ramme og stemning rundt spillet. Både Frøyværinger, Hitterværinger og andre, folk som har sett stykket før og de som aldri har sett det oppfordres til å komme å få det med seg i år. Sett av uke 29. Fra mandag 15. juli - lørdag 20. juli er det forestillinger hver dag, så det skulle være mulig for alle som vil å få det med seg. Vel møtt til en mektig, flott og rørende historie som vil få huden din til å krympe seg, sier en engasjert regissør.