Helsekost, jeg får mer eller mindre angst når jeg hører ordet.

Vi blir støtt og stadig påminnet på at vi skal ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt minst «5 om dagen» (sikkert om natta også), bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Denne forkynnelsen kommer fra Ernæringsrådet og Helsedirektoratet

Etterlever du ikke dette, og i tillegg ikke går i helsestudio og sjer ut som ein tårænska ballfesk ligger du tynt an.

Helsekost eller ei. Å feire fødselsdag er sunt. Statistikken viser at de som feirer flest fødselsdager også er de som lever lengst. Hurra for de som feirer sitt år!

Jeg synes ærlig talt dette evige gnålet om hva slags mat du skal, for ikke å snakke om det du ikke kan spise er blitt en religion for ernærings guruer og andre diktatoriske opplysningsdirektorater for å få et langt liv.

Hvis jeg skulle spise bare surblad, ormgras og bambusskudd, hadde jeg ikke hatt bruk for badevekt. Kjøkkenvekta hadde klart seg godt, eventuelt kunne jeg bruke brevvekta på REMA 1000. Gjerne hver dag, slik at alle alarmklokker ringte hvis jeg hadde (måtte gud det) hadde lagt på meg ett tusendels gram.

Nå er mange av de vareslagene du kan spise merket med «grønne nøkkelhull. De andre som ikke er merket med dette symbolet kommer du etter all sannsynlighet å få et hjerteinfarkt umiddelbart.

Hvis du ikke setter deg inn i varedeklarasjonen på det du har tenkt å sette tennene i, og det inneholder forbudte stoffer står på Ernæringsrådets dopingliste, kan du bli straffet, til dels hardt straffet! Minimum 2 år på spinat og granatepler.

Jeg er født og oppvokst på Suln på 60-tallet. Navnet helsekost var det ingen som hadde hørt om engang. Strengt tatt var det vel ikke «oppfunnet» heller.

Jeg har mange ganger tenkt på hvordan i Herrens hellige navn overlevde vi ungene ute i havgapet uten denne oppskrytte helsekosten?

Så vidt jeg husker var det ingen som fikk såkalt mangelsykdommer heller.

Vi manglet ingen. Så å si alle fikk Vannkopper, Kregda, Kikhoste, Røde hunder. For ikke å snakke om sjetta, den gikk på omgang.

Middagen besto av fisk, mest saltet, eller fiskemat av et eller annet slag, med poteter og stekt flesk til. Det hendte det slang innom en og annen gulrot i ny og ne' også.

Det hendte vi hadde pannekaker, men det sa pappa itj va nå meddag.

Søndagsmiddagen var som regel kjøttkak i brun saus med ertestuing og gele og vaniljesaus til dessert.

Siråpp var det alle på Suln som hadde på kjøkkenbordet. Det ble spist frokost, nons og kveldsmat.

Jeg spiste det til jeg neste var konfirmert. GOLDEN EKSTRA LYS SIRUP, som det het, brukte jeg på heimbaka-kak, vaffelkak, og rognkak. Det var som et universalpålegg.

Av og til var pappa nedpå Bua og kjøpte «Rødtopp»-pålegg». Da ble det mer som et gourmetmåltid atmed Respatexbordet i kjøkkenet.

En annen ting som jeg av en eller annen grunn husker godt når det gjelder mat, var når mamma sætt kakdeig.

Det var i en avlang stor blå plastbalje, nesten på størrelse med et barnebadekar.

Husker ikke hvor mange ferdigstekte brød det ble ut av deigen, men det var sikkert 10-12 stykker. Har inntrykk av at hun brukte nesten en på å steik kak.

Når mamma holdt på å kna deigen kom det en liten neve og tok en munnfull.

Jeg syntes det var godt, men magen kunne bli litt i ulage etter et slikt måltid.

Det var kanskje bra at mamma smekka fengran av og til, ellers så hadde jeg vel steget til værs av gjæringa i maggan.

Jeg har et veldig avslappet forhold til denne helsekosten.

Da har jeg et veldig godt forhold til det jeg kaller «Livskvalitetkost».

Er det gitt at man får god livskvalitet av å spise alt som er «grønt» eller å trene i helsestudio? Det ligger ikke for alle å pumpe jern eller å løpe på tredemølla.

Jeg tror ikke det.

Mange syntes de har god livskvalitet av å ta seg en tur på kaffe og treffe gode venner. Ta en kopp kaffe eller to og spise eit kakstytj. Jeg er veldig tilhenger av det siste. Sjokolade også forresten.

Når det er «5 for 100» Europris eller COOP ’n pleier jeg å fylle opp lageret, beredskapslageret også for den saks skyld.

Jeg har sagt det hele tiden; inntak av «Livskvalitetskost» og «hurtigvirkende kalorier» er undervurdert!

Pappa var en stor tilhenger av «Livskvalitetkost». Eller hva skal man si om nysteika-kak med sæterrømmi og sukker på?

Å spise minst «5 om dagen» og alt som er grønt ligger ikke for meg.

«Et lite stykke Norge» fra Freia derimot …

For de som lurer; det er en 200 grams melkesjokoladeplate.