Innlegg i anledning kvinnedagen, 8.mars. Av Aimee Leistad, Nestleder i Trøndelag Høyres kvinneforum:

Handling mot netthets, mot mobbing og for politisk engasjement

Netthets og trakassering er en stor påkjenning for personen det gjelder, men også familien. Personer i nøkkelroller i frivillige- og interesse- organisasjoner er særlig utsatt, det samme gjelder politikere og spesielt lokalpolitikere.

Nyere forskning, og eksempler beskrevet i media, viser at det er på høy tid å ta en «time-out» for å reflektere litt mer rundt problemstillingen og lage helt konkrete handlingsplaner.

Fakta og følelser. Ni av ti trøndere over 18 år sier tvert nei til å bidra i politikken, ifølge NRK. Vi finner mye trist statistikk om trakassering på arbeidsplassen, netthets, mobbing på skoler.

SSB og andre kilder har uendelige tallgrunnlag og fakta. Både naboer, kolleger og kanskje familie kan stå bak disse tallene.

Du ønsker jo ikke at datteren din skal utsettes for mobbing på nett og få ødelagt ungdomsår og kanskje mer.

Du vil ikke at din tante skal trekke seg fra politikken og få psykiske plager grunnet en sak hun kjempet for i kommunestyret.

Du vil ikke at broren din som har vært engasjert i idretten med ulike verv skal bli sykmeldt som konsekvens av uhyggelige «tilbakemeldinger» til hans nytenking som ikke var i tråd med flertallet.

Du vil jo ikke det. Men hva skal vi gjøre?

Holdninger. «Kunnskapsskolen» og «Tidlig innsats» har vært Høyres mantra. Dette kan også anvendes til arbeid mot mobbing, netthets og trakassering. Kunnskap er viktig.

Det er også viktig at vi bygger gode holdninger tidlig.

Kommuner og fylkeskommuner har ansvar for barne- og ungdomsskole samt videregående skole. Skolen trenger forsterket innsats for å kunne bidra til gode holdninger i tidlig alder. Samtidig trenger vi mer forskning på ulike drivere for negativ utvikling, økt hets og trakassering på samfunnsnivå.

Det er dessverre færrest kvinner som kan tenke seg å engasjere seg i lokaldemokratiet, kun 7% ifølge undersøkelse gjort av Trønder Avisa.

Dette kan henge sammen med at det er jenter som er mest utsatt for netthets. Denne saken har et tydelig kvinneperspektiv, men det er viktig med holdningsarbeid for å gjøre det bedre for alle og for å beholde demokratiet slikt vi vil at det skal fungere.

Trøndelag Høyres Kvinneforum mener det er viktig å legge til rette for læring om temaet og for økt kunnskap om netthets. Det må jobbes målrettet for forsterket innsats i skolen.

Kanskje etablering av konkrete handlingsplaner for forebygging av netthets blant barn og ungdom i trønderske kommuner og fylket kunne bidra positivt?

Vi ønsker i hvert fall at det legges til rette for økt politisk engasjement generelt og for at flere kvinner tør å engasjere seg i lokalpolitikken spesielt!

Izabela, Aimée, Lise, Nina, Silje, Therese, Andrea

Styret i Trøndelag Høyres kvinneforum