– Det hadde vært gøy om kandidatene fra vår region gikk videre og helt til toppen i den europeiske finalen i november, sier Sandra Bergsnev, prosjektleder for ERG i Trøndelag Sørvest, Lakseregionen og daglig leder i Smaker fra Øyriket AS.

– Vi gleder oss til å se hvordan det går videre i konkurransen, sier Bergsnev.

Maila gikk til topps

Fire dyktige Restaurant- og matfag-elever ved Guri Kunna videregående skole på Frøya har deltatt i konkurransen European Young Chef Award (EYCA).

Der konkurrerte de om å gå videre til delfinalen med andre trønderske matfagelever.

Maila Jane Fedelino Alforte gikk til topps, da VG2-elevene konkurrerte om hvem som skulle gå videre til neste runde i konkurransen.

– At våre elever kan å lage mat, det vet vi; Dommerpanelet fikk nyte fiskesuppe i mange gode varianter, og det var Mailas suppe og presentasjon som falt best i smak hos dommerne, og dermed hun som skal representere skolen videre i semifinalen som går av stabelen i juni. Vi ønsker Maila lykke til, sier lærerne ved Restaurant og matfag ved Guri Kunna videregående skole.

Maila Jane Fedelino Alforte skal representere Frøya og Hitra i den trønderske delfinalen i European Young Chef Award (EYCA).

Lokal mat, historie og bærekraft

European Young Chef Award (EYCA) er en av mange eventer i forbindelse med at Trondheim og Trøndelag er utpekt som European Region of Gastronomy 2022.

Konkurransen har fokus på bærekraft, historiefortelling/lokal forankring og selvfølgelig smak.

Alle elevene(VG 2) laget fiskesuppe, bakverk og hjemmelaget smør. Med fokus på bærekraft ble elevene målt på svinn, bruk av ressurser(strøm, vann, utstyr etc.) og porsjonering.

Det var en kombinasjon av alt dette som lå til grunn for at Maila ble kåret til den lokale vinneren for Frøya og Hitra.

– En utmerkelse å putte på CV’en

I semifinalen møtes de beste elevene fra hele Trøndelag. Deretter kåres vinnerne som skal få delta i den europeiske finalen i november.

– En konkurranse som dette gir elevene god trening i matlaging på tid og å presentere maten på en god måte. De som er finalister får også en ekstra utmerkelse å putte på CV’en når de skal søke lærlingeplass, sier Bergsnev.